B
B
B
P
P
P

Web Yazılımının Teknolojiyle Bağı

Web Yazılımının Teknolojiyle Bağı

Web yazılımı en basit tanımıyla bir web sitesinin arka planında çalışan bilgi giriş işlemlerinin yapılması için gerekli programlama dilidir. Diğer bir adı da web programlamadır.

Günümüzde milyonlarca insanın kullandığı en basitinden tutunda en gelişmişine kadar tüm web sayfaları bu yazılımlar sayesinde çalışır. Google youtube facebook gibi kuruluşlar her gün milyonlarca insanın aynı anda ziyaret ettiği gelişmiş web yazılımına sahip olan sitelerdir. Web tasarımı hazırlanırken mutlaka web yazılımının olması gereklidir.

Web yazılımı bilgisayarın komut merkezidir nasıl ki insan vücudunun komutanı beyin ise yazılım da bilgisayarın beyni gibidir. Bilgisayarın tüm donanım sistemlerine ne yapacağını söyler. Dünyada ve ülkemizde pek çok firma web yazılımı hizmeti veriyor bunların arasından en iyilerini bulup çalışmak gereklidir.

Bir web sayfası hazırlanırken neye ihtiyacınız olduğunu iyi bilmeli ve ettiğiniz tercih doğrultusunda yazılım yaptırmalısınız. Bu sayede ileride gelişen teknoloji ve yenilikleri rahatlıkla web sitenize uygulayabilirsiniz. Yazılım çeşitlerini işletim sistemi yazılımları uygulama yazılımları, programlama yazılımları diye çeşitlendirebiliriz.

İşletim sistemi yazılımları: işletim sistemi bilgisayarınızın açılması ile başlayarak siz kapatıncaya kadar çalışan yazılımdır. Bilgisayardaki tüm donanım birimleriyle iletişimi sağlar. Ana ve yan belleklerin düzgün ve en iyi şekilde çalışmasını sağlar. Program ve uygulamaların çalıştırılmasını sağlar. Örneğin Windows, xp, pardus, macos, Linux, unixs gibi.

Uygulama yazılımları: uygulama yazılımları üretilme amaçlarına göre çalışır. Hangi işletim sistemine göre üretilmişse o sistem için çalışır. Farklı amaçlar için üretilmiş yüzlerce paket program vardır bunlardan bazıları şunlardır: exel, powerpoint, Word gibi ofis kullanımına uygun olanlar. photoshop, winamp, flash, virüs programları ve oyunlar gibi.

Programlama yazılımları: Java, delphi, pascal,c++,visual basic gibi programlardır. İşletim sistemlerinin ve uygulama yazılımlarının oluşturulması için kullanılırlar. Kullanım haklarına göre yazılım çeşitleri:

Lisanslı yazılım: lisans hakları olan ve kullanmak için lisans hakkının satın alınması gerekli olan yazılımlardır. Lisanssız yazılım kullanmanın cezası vardır. Bunlar Windows, xp ve Office programları gibi sıralanabilir.

Demo yazılım: çeşitli anti virüs programları gibi kısa süreliğine ücretsiz olarak kullanılan ve süre bittiğinde satın alınması gereken yazılımlardır.

Bedava (freeware)yazılım: herhangi bir ücret talep etmeden internetten ya da cd ve disketlerle dağıtılan programlardır. Mesela msn, vinrar gibi.

Ticaret yapılan sitelerin web yazılım seçerken dikkatli olması gerekir. Rakip şirketlerde karşısında güçlü olmak için iyi bir internet sitesine sahip olmaları gerekir. Örneğin siteniz mühendislik hizmeti veriyorsa pascal dili kullanımı uygundur. Matematik işlemler yapılan sitelerde matlab dili uygulanmalıdır.

Web sitesinin özelliklerine göre web programlama dilleri vardır siteniz hangi amaçla kurulduysa o ihtiyaca göre bir programlama dili kullanılmalıdır. Programlama dillerinin ihtiyaca uygun olması gereklidir.

Ticari yazılımlar: günümüzde bilgisayar teknolojisi o kadar gelişti ki ticari web yazılımlara ihtiyaç arttı. Eskiden ticarethanelerde işler elle yapılırdı ancak günümüzde değişen teknoloji nedeniyle artık bütün işler bilgisayar üzerinden hem daha kolay hem de hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Bu durumda ticarethanelerin sürekli yenilenen teknolojiyle birlikte web yazılıma ihtiyaçlarını arttırıyor. Teknoloji öyle ilerledi ki şirketler artık sadece işlemlerinin kolay yapılmasını değil kullandıkları sistemin güvenliğini yeni gelişen işletim sistemlerine uyumluluk gibi yeni ihtiyaçlarını da düşünüyorlar.

Çeşitli sektörlerde çeşitli ihtiyaçlara yönelik web yazılımı kullanmak günümüzde çok önemlidir. Kullanılan web yazılımın güncel ve her daim kendini yenilemesi çok önemlidir. Yaptığınız işe uygun bir web yazılım kullanmalısınız. Kullandığınız yazılımın hangi üretici tarafından yapıldığını iyi bilmelisiniz. Satın aldığınız yazılımın teknik destek veren bir firma olmasına özen göstermelisiniz.

Bir başka önemli konuda web yazılımının korsan ya da kopya olmamasına dikkat etmektir. Korsan yazılım kullanmak suçtur. Emek hırsızlığıdır. Bu yazılımlar güvenliğinizi tehlikeye sokabilir içerisinde pek çok virüs bulundurabilir. Kullandığınız yazılımın pek çok kişi tarafından güvenli bir şekilde kullanılıyor olmasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede ihtiyacınız olan yeniliklere hem daha kolay ulaşabilir hem de çok sayıda insan kullandığı için güncel olan yazılım programınızın en son yeniliklerinden kolayca faydalanabilirsiniz.

Benzer İçerikler

Ara Soru Sor