B
B
B
P
P
P

Etkin Marka Oluşturma İçin İpuçları: Unutulmaz Olun

Etkin Marka Oluşturma İçin İpuçları: Unutulmaz Olun

Yeni bir iş, yaratma ve etkin bir yeni marka ismi oluştururken “başlangıç” en zor kısımlardan biridir.

Yanlış bir marka ismi seçmenin başlangıcı da kötü olacaktır; müşterilerin hiç biri marka ismini duyduğunda ne anlama geldiğini anlayamaz veya ne iş yaptığınızı anlamaz bu da unutulmanız anlamına gelir.

Doğru bir marka ismi seçtiğinizde ise müşterileriniz hemen markanızı anlayacak ve daha akılda kalıcı olacaksınızdır.


Marka Adı Önemi

Marka ismi reklam çalışmaları ile değer kazanabilir diye düşünen birçok kişiye rastlayabilirsiniz hatta belki sizde onlardansınız fakat iş uzmanlara sorulduğunda yanıt her zaman farklıdır. Gerçeklik, pazarlama, reklam ve müşteri tutma merceğinden konu incelendiğinde marka isminin inanılmaz derecede önemli olacağını kavrayacaksınız.

Ilya Pozin Harvard’da yaptığı araştırmalarda konunun altını şu şekilde çizmiştir; “İnsan olarak bizler hızlı bilgiyi değerlendirecek ve bir çırpıda kararlar alacağız çünkü bu doğamızda var.”  Aslında bakıldığında ne kadar doğru söylediğini anlayabiliriz. Bir toplantıda olduğunuzu düşünün ve birçok katılımcı var her biriyle el sıkıştınız ve isimlerinizi söylediniz insan beyni doğuştan gelen bir alışkanlık ile karşıdakinin iyi veya kötü olduğuna 3-4 saniye içinde karar verir, bu kararı verirken ise aklında kalan isimleri iyi hanesine yazmaya alışkındır.



Pozin’in çalışmaları haricinde farklı bir örnek daha verebiliriz; araştırmacılar, 1990 ve 2004 yılları arasında ticari ve basit isimler ile telaffuzu zor adları karşılaştırmıştır. Telaffuzu zor olan isimler içinden 11’i hatırlanırken basit isimlerden 700 hatırlanan olmuştur.

Bu sebeple marka ismi oluştururken bunun uzun vadeli ve uzmanlarca düşünülmesi gereken bir konu olduğunu unutmamalısınız. Tüketiciler rahat yatırım veya harcama yapacakları firmaların isimlerini gerçekten önemsiyorlar. Markanızı geliştirmek için zaman, çaba ve bütçeniz dahilinde harcama yapmak önemlidir.


Markanızı Geliştirme İçin 5 İpucu

Şirket adları oluşturma çalışmaları zaman alır ancak doğru bir yaklaşım ve stratejik süreçleriyle şirketiniz için çalışan birini bulabilirsiniz. Diyelim ki düşünen kişi sizsiniz gelin bu pratik ipuçlarına birlikte göz atalım;

1-Durumunu Kontrol Et

Bir marka ismi ile alakalı yapmanız gereken ilk şey, o ismin durumunu kontrol etmenizdir. Çevreden kötü izlenim yaratacak ve hata olabilecek isim tarzlarından kaçınmalısınız.

Bu süreçte ilk adım, kullanmak isteyebileceğiniz marka isimlerini biriktirmeniz ve biriktirilen marka isimlerini Türk Patent Enstitüsü’nden tescilli olup olmadığını sorgulamanızdır. Yapmanız gereken ikinci adım ise markanız için düşündüğünüz alan adının kullanılabilir olup olmadığını kontrol etmektir. Bu tarz kontrolleri her aşamasıyla sonuna kadar yapabilen firmalar ile çalışmak size fayda sağlayacaktır ve bir şey atlamanızı ortadan kaldırmış olacaktır.

Son olarak bir markayı kontrol etmek için en pratik yol Google’da bazı anahtar kelimeler ile arama yapmaktır. Marka adını sektöre veya daha önce olup olmadığını bulabilmek arama motorları sayesinde çok kolay bir hale gelecektir.

2-Akıllı Ol

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde markalaşma trendi gerçek tek kelimeler ile isim bulma şeklindeydi fakat son gelinen noktada ise anlamlı çift kelimelerin birleşmesi ile de oluşturuluyor. Fakat büyümeyi hedeflediğiniz bir şirket için daha derine inmeli ve iki konuda dikkatli olmalısınız;

Kolay yazma: Yazım önemlidir. Marka isminizi karşı tarafa söylediğinizde karşıda ki kolayca anlayarak bu yazıya dökebilmelidir. Örneğin; firmanızı arayan bir müşteriye e-posta adresinizi ileteceksiniz ve marka isminiz alan adınızda geçiyor karşınızda ki kişinin marka isminizi kodlatmadan anlaması önemlidir.

Kolay telaffuz: Bu kısım ise yazım ile birlikte doğru orantılıdır. Telaffuzu zor olan bir ismi karşı tarafa anlatmanız da imkansız olacaktır. Bu sebeple telaffuzu kolay marka isimleri tercih etmelisiniz.

Eğer yazması ve telaffuzu kolay bir marka ismi geliştirebilirseniz küçük işletmeniz ileride bunun üstünde olacaktır.

3-Amaç Sadelik

Bugün bulunması zor olsa da, tek kelimelik marka adları hep idealdir. Tek kelimeden oluşan marka isimlerinin hatırlaması kolay, güçlü ve ilişkilendirilebilir olması marka için avantaj sağlar. En başarılı markalara bakıldığında bu örnekleri görebiliriz; Apple, Amazon, Target bunlardan birkaçıdır ve tek kelimeden oluşurlar.

Bazen bu marka adları türetme veya icat ile de oluşturulabilir, örneğin; Twitter, Google, Starbucks da bunlardan bazılarıdır. Fakat bakıldığında yine tek kelimeden oluşurlar ve etkileri halen aynıdır. Mümkünse üç veya daha fazla kelime ile yola çıkmaktan kaçınılmalıdır ve en fazla iki kelimelik marka isimleri tercih edilmelidir. Uzun isimler gelecek süreçte ürün ambalajı ve etki alanı gibi konularda her şeyi zorlaştırır.

4-Logoyu Düşünün

Logo isimden sonra gelir ve her ne kadar ikinci planda da kalsa aslında beyin fırtınası yapılarak tasarımları düşünmek iyi bir fikirdir. Örneğin logoda Coca-Cola ya da Facebook gibi bir metinsel logo mu düşünülüyor yoksa Apple gibi hedef bir amblem mi düşünülüyor. Buna göre karar vermek kolay olacaktır.

Fakat yine de bu kararlar fikirlerinizi doğrudan etkilememelidir.

5-Büyüdüğünüzü Düşünün

Son olarak firmanızın gelecekteki konumunu hayal edin ve büyüdüğünüzü düşünün. Şuan belirli bir ürün satıyor ve sadece bu ürün de uzman olabilirsiniz fakat gelecekte halen aynı ürünü satacağınız anlamına gelmez. Örneğin; kedi maması satıyorsunuz diyelim ve marka isminizi “Kedi Maması Firması” koydunuz bu gelecekte köpek maması da satmayacağınız anlamına gelmez. Bu tarz konularda ileri görüşlü davranıp firma isminizi “Sağlıklı Evcil Firması” koymanız sizin sınırlarınızı daraltmayacaktır.
 

Markanızı Bugünün Lansmanı ile Başlatın

Markalaşma bugünün ekonomisinde bir iş başlatmak için inanılmaz önemli bir bileşendir. Eğer marka isminizi yaratırken bu ipuçlarını göz önünde bulundurursanız ve sonuçlar için acelecilikten kaçınırsanız elde ettiğiniz sonuç ileride sizi tatmin edecektir. Markanızın kalıcı olması için uğraşın ve bunun için çalışmalara başlayın.

Benzer İçerikler

Ara Soru Sor